ASSOCIACIÓ DE CAPOEIRA ANGOLA ANGOLEIROS DO MAR

Monday, March 27, 2006

música

LA MÚSICA A LA CAPOEIRA

La capoeira és dança, la capoeira és lluita, la capoeira és música. No hi ha possibilitat de practicar la capoeira sense la música, que és el que li dona la riquesa de ser un joc.

És la música la que marca el ritme, la velocitat i la manera en que es jugarà. Això depèn tant del toc del berimbau, com de les lletres que es canten. Provocant-ne canvis, el mestre intervé activament al joc.

Una bateria de capoeira està composada per tres berimbaus , dos pandeiros, un atabaque, un agogo, i un reco-reco.

Les cançons estan dividides en tres parts diferents: ladainha, chula i corrido.


Ladainha: els jugadors estan ajupits vora el berimbau i es comença el joc cantant la ladainha. Qui canta explica una història que la resta de jugadors escolten per extreure’n ensenyaments.


Menino quem é teu mestre?

Meu mestre Marcelo Angola

Sou discípulo que aprende, e aluno que dá liçao.

O segredo de Sao Cosme

Só quem dá és Sao Damiao...Chula: després de la ladainha el cantant saluda, agraeix i fa un homenatge a Déu, els avantpassats, al seu mestre i als seus companys. Els jugadors continúen ajupits a sota el berimbau. La roda respon repetint les paraules del cantant...


Viva meu Deus,

Iê, viva meu Deus, camará!

Ê viva meu mestre

Iê viva meu mestre, camará!Corrido: els jugadors comencen el joc i es canta el corrido. El cantant tria una cançó amb la que explica el que succeeix a la roda o bé amb la que incideix en la forma del joc. Admet molta improvització peròles respostes són fixes per a cada cançó...

Apanha a laranja no chão Tico-Tico
se meu amor for embora eu não fico
apanha com a mão , com o pé ou com o bico
sua saia é de renda ou de bico
coro: apanha a laranja no chão tico-tico


0 Comments:

Post a Comment

<< Home